Hoe overtuig ik mijn kiloknallende vriend het beste? Niet doen, ga bloggen of doe iets in KMS-Bennekom of sluit je aan bij gelijkgestemden!

Aldus geciteerd uit het dagblad Trouw:   www.trouw.nl/samenleving/-hoe-corrigeer-ik-mijn-kiloknallende-vriend-het-beste-~ab9cf710/  en www.beatrijs.com/2017/11/

Beste Beatrijs,

Ik doe mijn best een steeds groenere consument te worden. Intussen word ik moedeloos van wat ik om me heen zie: buurman A vult wekelijks een afvalbak met drankblikjes omdat hij statiegeldflessen lastig vindt. Buurvrouw B heeft vijf honden. Vriend C kiloknalt en plofkipt er vrolijk op los. Buren D rijden in twee grote brandstof slurpende oldtimers. Collega E vliegt twee weekenden per maand naar haar Zwitserse vakantiehuis. Vriendin F shopt zich suf aan de nieuwste wegwerpmode. Neef G gaat alweer een weekje zonnen in Cuba. In de tuin van kennis H branden van oktober tot maart drie slingers kerstlampjes rondom de terraskachel. De een na de ander plempt z’n tuin vol betontegels. Het zijn allemaal reuze aardige mensen en brave burgers. ‘Wijst elkander terecht,’ schreef de apostel Paulus, maar ik kan toch moeilijk iets zeggen over andermans uitpuilende vuilbak? Afkeurend kijken als buurvrouw haar bataljon geliefde viervoeters uitlaat? Verwijtend reageren op de blije aankondiging van een weekendtrip naar New York of de vakantiefoto’s uit onzinnig verre oorden afkraken? Maar hoe ik ook mijn best doe om stilzwijgend het autoloze, vleesloze, afval scheidende en consuminderende voorbeeld te geven – navolging zie ik niet in mijn omgeving. Ik wil niemand veroordelen en leef natuurlijk zelf als welvarende westerling per definitie ecologisch gezien op veel te grote voet. Maar ik vrees dat er een moment komt dat ik tegenover sommige mensen niet langer mijn mond kan houden. Bestaan er beleefde manieren om duurzaamheid te promoten?

Hoe overtuig ik de medemens?

Beste Hoe overtuig ik de medemens,

De apostel Paulus schreef: wijs elkaar terecht in een sfeer van zachtmoedigheid. Hij hield de slag al om de arm: een terechtwijzing kan alleen op een omzwachtelde manier uitgesproken worden, anders leidt die tot woede. Buurtgenoten en kennissen opvoedend toespreken is in het algemeen niet raadzaam. De betweter die precies weet wat de ander verkeerd doet is niemands favoriete gespreksgenoot. Dat is een beetje het probleem met profeten: in eigen, bekende kring worden ze meestal uitgelachen. Als u mensen wil omturnen kunt u zich beter richten op onbekenden. Daarvoor is het dienstig om naam te maken. Naar een geliefd of bewonderd persoon wordt beter geluisterd dan naar zomaar een kennis die preekt over stokpaardjes.

Sluit u aan bij een groep gelijkgezinden.

Populariteit kunt u verwerven door op internet aan de weg te timmeren. Ga twitteren, begin een blog of een vlog en verzamel volgers. In uw eentje is dat hard werk. En u moet er maar net talent voor hebben om een missie aan de man te brengen. Het is op den duur effectiever om u aan te sluiten bij een groep gelijkgezinden. Als lid van een (politieke) partij of pressiegroep op het gebied van milieu of klimaat kunt u meedoen met vergaderen, flyeren, brochures schrijven, langs deuren gaan, actie voeren zowel in het echte leven als op internet, misstanden onderzoeken en aan de kaak stellen, petities opstellen, medestanders wakker schudden en politieke aandacht afdwingen. Wanneer u hierover van gedachten wisselt met vrienden en buurtgenoten, kunt u er misschien een paar begeesteren, maar verwacht er niet te veel van. De planeet redden is hoe dan ook meer een taak van samenwerkende regeringen en wetgevende instanties die maatregelen moeten treffen dan van gemotiveerde enkelingen, al zal er geen structurele verandering plaatsvinden zonder voorhoede die druk blijft uitoefenen. Deel uitmaken van een (geweldloze) voorhoede is zeker een beleefde manier om duurzaamheid te agenderen.