Klimaatmars in Amsterdam op 10 maart 2019

Paus Fransiscus bracht in 2016 zijn Laudato Si uit waarin hij ons als gelovigen aansprak en opriep om onze verantwoordelijkheid te nemen voor deze aarde die ons is toevertrouwd. We moeten haar “behoeden en bewaren” . Omdat de klimaatveranderingen schade toebrengen aan mens en natuur, hopen we dat de klimaatmars zal leiden tot maatregelen die herstel zullen bieden aan aarde en medemens.

Waarom moeten maatregelen zo snel genomen worden?

Volgens wetenschappers moeten er zo snel ingrijpende maatregelen genomen worden vanwege het groeiende risico op zelfversterkende effecten in de natuur. In dat geval kan klimaatverandering zich in een versneld tempo onomkeerbaar voortzetten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de uitstoot van broeikasgassen per direct gaat dalen. Politici zijn nu via “de klimaattafels” bezig met klimaatbeleid, maar het is niet zeker of hier afdoende maatregelen uit voort komen. Toch moeten nu al vele mensen hun geboortegrond verlaten omdat ze er niet meer kunnen leven wegens droogte, overstromingen, orkanen of ernstige vervuiling. Allerlei planten en dieren gaan nu al dood.

Waar lopen wij precies voor?

Met de deelname aan de klimaatmars laten we aan de regering zien dat er veel draagvlak is in Nederland voor een steviger klimaatbeleid. Het klimaat gaat iedereen aan; het mag geen politiek item zijn van rechts of links. Het is van belang dat onze regering nu doortastend en snel maatregelen gaat nemen. Onze wens is dan ook dat onze regering rechtvaardige maatregelen neemt. Loopt u mee?

Het programma

Alle deelnemende kerken verzamelen zich om 12.15 vóór de Dominicuskerk, Spuistraat 12, te Amsterdam, om met elkaar de activiteit te starten met gebed.
Aansluitend wordt de klimaatmars gezamenlijk gelopen.**

Na afloop van de klimaatmars is er om 17.00 uur in de Noorderkerk een avondgebed. Een bijeenkomst van bezinning en verootmoediging, liederen en voorbede. ‘Kyrie eleison, Heer ontferm U over ons’. Voorganger is dr. Paul Visser, predikant-pionier van deze gemeente. Adres: Noordermarkt 48, aan de Prinsengracht, op loopafstand van de Dam.

12.30                     Start met een gezamenlijke opening en gebed.
13.00                     Start klimaatmars
16.00                     Einde klimaatmars
17.00 Gebedsdienst voor schepping en natuur in Noorderkerk Amsterdam (Noordermarkt 48, aan de Prinsengracht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met campagneleider Hanna van der Horst, via het e-mailadres: hvanderhorst@tear.nl. Meld u via het formulier hieronder aan.

Voor meer informatie over de klimaatmars kunt u de website bekijken www.maakdeklimaatmarsgroot.nl. en www.groenekerken.nl/klimaatmars

** In verband met veiligheidsmaatregelen is het mogelijk dat het verzamelpunt van de klimaatmars gewijzigd wordt. Houd u goed de website in de gaten voor de actuele informatie.