Voedselverspilling voorkomen

Bidden: “Geef ons heden ons dagelijks brood” en voedsel verspillen gaan slecht samen.

Jaarlijks gaat er in Nederland 41 kilo vast voedsel per persoon verloren (in geldswaarde € 145). Door het voorkomen van voedselverspilling kunnen wij onze milieu-impact met wel 14% verlagen. Vooral bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees is veel winst te behalen. Het is belangrijk, dat wij als consument bewuster voedsel gaan kopen, koken en bewaren.

Wat helpt om voedselverspilling te voorkomen?

Controleer voor het boodschappen doen koelkast en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Je weet dan wat je echt nodig hebt.

Noteer op het boodschappenlijstje niet alleen wat je nodig hebt, maar ook hoeveelheden. Je koopt dan minder snel te veel.

Kook precies genoeg. Kijk wie er mee-eet en weeg af hoeveel je nodig hebt (met een maatbeker of een weegschaal). Dit helpt ook om niet te veel te eten.

Bewaar je eten op de juiste plek. Brood, maaltijdrestjes en vlees zijn geschikt om in te vriezen, zodat ze lang goed blijven. Gekoeld bewaren op 4 °C is belangrijk bij zuivel, vlees en groenten, zodat de levensduur wordt verlengd.

Eet producten voor het verstrijken van de datum. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, kun je beter niet meer opeten na de datum. Bij de THT-datum (tenminste houdbaar tot) kun je je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of het nog goed is.

Kijk of je nog kliekjes en restjes in huis hebt. Soms kun je die met andere gerechten combineren of houd wekelijks een kliekjesdag.

Meer informatie over het voorkomen van voedselverspilling is te vinden op www.voedingscentrum.nl .

Esther Ratsma